Bifazik Defibrilatör Nedir?
Bifazik Eksternal Defibrilatör fibrilasyona girmiş bir kalbin normal ritmini geri kazanabilmesi için kalbe kısa sureli yüksek değerde akım veren cihaz. Kısaca elektro şok cihazı olarak tanımlanabilir.
Life-Point PRO model Bifazik Defibrilatör Cihazı Hakkında
METsis Medikal’in Life-Point PRO Bifazik Defibrilatör cihazı anormal EKG ritmini normal ritme döndürme amacıyla defibrilasyon işlemi gerçekleştirmek için kullanılan cihazdır. Kalp ventriküler fibrilasyona girdiğinde, dışarıdan yeterli miktarda elektrik akımı vererek normal sinüs ritmine döndürme işlemine defibrilasyon, elektrik akımı vermede kullanılan cihaza, eksternal bifazik defibrilatör (elektro şok cihazı) denir. Elektrik enerjisi, şok halinde verildiği takdirde, dışarıdan uyarı verilmiş olur, yani myokard depolarize edilir ve kalp kasılır. Kalbe defibrilatörle şok verilebilmesi için kalbin, ventriküler fibrilasyonda ya da nabızsız ventriküler taşikardi ritminde olması gerekir. Son teknolojiye ve üstün teknik özelliklere sahip olan bifazik Life-Point PRO defibrilatör cihazına uygun fiyat ve ödeme koşullarıyla sahip olabilmek için bizimle iletişime geçin.
METsis Medikal; Life-Point PRO model üst düzey elektro şok cihazı cihazı ile tüm hastane, ambulans, klinik, üniversite hastanesi, diyaliz merkezi gibi elektro şok cihazı cihazına sıkça ihtiyaç duyulan profesyonel kullanıcılara hitap etmektedir. Bifazik dalga formu, geniş ekranı, kullanım kolaylığı ve uygun fiyatı ile profesyonel kullanıcılar için iyi bir çözüm sunmaktadır.
Bifazik Defibrilasyon Nedir?
Life-Point PRO defibrilatör cihazı bifazik teknolojiye sahiptir. Peki, bifazik defibrilasyon dalga formu nedir; elektrik enerjisinin boşalmasından sonra pozitif yönde sonra negatif yönde olmak üzere iki yönlü akım verir. Yani elektrik akımını iki yöne de iletir. Birinci fazda, akım monofazik elektro şok cihazlarında olduğu gibi, bir elektrottan diğerine akar. İkinci fazda ise akım, ters yönde akmaya başlar. Yapılan araştırmalarda bifazik dalgaların monofazik dalgalara göre daha az enerji ile başarılı defibrilasyon sağladığı ve daha az zararlı olduğu görülmüştür. Ayrıca daha az enerji kullanımı ile aynı sonuca ulaşılabildiği için yanık gibi istenmeyen yan etkiler azalmıştır.
Geleneksel defibrilatörlerin hepsi monofazik damped sinüs dalgası adı verilen aynı dalga şekli teknolojisini kullanmaktadır. Bu tür monofazik defibrilatörler, şok dalgasını bir yönde gönderirler. Akım bir pet veya elektrottan ötekine akar. Bu dalga şeklinin etkili olması için hastaya, 50 – 360 J arasında yüksek seviyeli bir şok dalgası uygulanmalıdır. Yüksek seviyeli şok dalgasının hastanın göğsünü yakmak gibi istenmeyen yan etkileri vardır. Araştırmacılar, 1990’lı yıllarda düşük enerjili bifazik teknolojinin, yüksek enerjili monofazik teknolojinin sağladığı aynı etkiyi, daha az riskle sağlayabileceğini fark ettiler. Bifazik teknolojili defibrilatörler, akımı iki yöne
de iletebilmektedir. Birinci fazda, akım monofazik defibrilatörlerde olduğu gibi, bir petten ötekine akar. İkinci fazda ise, akım tersyönde akmaya başlar. Altında yatan fizyolojik mekanizma tam olarak çözülememişse de, bifazik dalgaların monofazik dalgalara göre daha az enerji ile başarılı defibrilasyonlar sağladığı görülmektedir. Bifazik dalga şeklinin monofazik dalga şekline göre bazı avantajları vardır. Bunlar şöyle sıralanabilir:
-Daha az enerjiyle aynı etkiyi yaratabildikleri için, deri yanıkları gibi istenmeyen yan etkilerin sayısı azalmıştır.
-Ortalama arteryel basınç ve sol ventriküler pompalama hacminin (ejection ratio) eski haline dönmesi monofazik defibrilasyonda 72 saat sürmekteyken bifazik defibrilasyonda bu süre daha azdır.
Monofazik defibrilasyonda düşük ve yüksek empedanslı hastalarda farklı genlik veya şekilde dalga şekli kullanmak gerekirken, bifazik defibrilasyonda kullanılan dalga şekli, özellikle rektilineer bifazik dalga şeklinde, hasta empedansından bağımsızdır.
Bu sayılan avantajlarından dolayı, bifazik teknolojili defibrilatörler hızla yaygınlaşmaktadır